Ομιλία: Ρομποτική Χειρουργική

Την Προηγούμενη Τετάρτη μας δόθηκε η ευκαιρία να συμμετέχουμε ως ομιλητές στο "6ο Ετήσιο Πρόγραμμα Ιατρικής Επιμόρφωσης" του Ιατρικού Ψυχικού, μέλος του ομίλου Ιατρικού Αθηνών. Τα μαθήματα "Συνεχιζόμενη Ιατρική Επιμόρφωση" είναι ένας κύκλος μαθημάτων που έχουν στόχο την ενημέρωση και εξοικείωση του ιατρικού, νοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού του Ομίλου πάνω σε μια ευρεία θεματολογία επιστημονικών πεδίων και καλύπτει καθημερινά προβλήματα Ιατρικής πράξης αλλά και νέες τεχνολογίες και μεθόδους. Πρόκειται για υβριδικό πρόγραμμα, καθώς εκτός από την φυσική παρουσία, υπάρχει και η δυνατότητα της εξ αποστάσεως παρακολούθησης. Το θέμα της ομιλίας μας ήταν η "Ρομποτική Χειρουργική στην Ουρολογία".

Άρθρο: Ανδρική Υπογονιμότητα

Το άρθρο μας με θέμα την Ανδρική Υπογονιμότητα  δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα της Βιοϊατρικής! Είναι κοινή πεποίθηση πλέον ότι στο 50% των περιπτώσεων που ένα ζευγάρι δεν μπορεί να αποκτήσει παιδί υπεύθυνος είναι ο άντρας. Ποιες είναι οι αιτίες; Η ανδρική υπογονιμότητα, εξαρτάται από την σωστή λειτουργία του ανδρικού γεννητικού συστήματος. Αυτό περιλαμβάνει την σωστή λειτουργία των ορμονών που ρυθμίζουν την παραγωγή αποθήκευση και μεταφορά του σπέρματος έξω από το σώμα του άνδρα.

Senior Robotic Fellow UHCW

Ο Δρ. Κωνσταντίνος Πικραμένος ανακηρύχθηκε Senior Robotic Fellow στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο University Hospital Coventry & Warwickshire, του Ηνωμένου Βασιλείου. Ως μέρος του τμήματος, είχε την ευκαιρία να συμμετάσχει στην Ομάδα Ρομποτικής Χειρουργικής της Ουρολογικής Κλινικής, στο Νοσοκομείου της Ιατρική Σχολής του Warwick University, με εξειδίκευση στην Χειρουργική της Πυέλου και Ανώτερου Ουροποιητικού. Συγχρόνως η θέση αυτή δίνει την ευκαιρία σε συμμετοχή σε όλες τις επιστημονικές έρευνες που διεξάγονται στο τμήμα, συμμετοχή στην βασική εκπαίδευση φοιτητών Ιατρικής και Νοσηλευτικής αλλά και την συμμετοχή σε πολυμελή ιατρικά συμβούλια, για τον καθορισμό Ιατρικής καθοδήγησης σε περίπλοκες περιπτώσεις ασθενών.

Άρθρο: Yπερτροφία του Προστάτη

Το άρθρο μας με θέμα: Σύγχρονες Tεχνικές Aντιμετώπισης της Kαλοήθους Yπερτροφίας του Προστάτη δημοσιεύτηκε! Η καλοήθης υπερτροφία του προστάτη είναι από τις συχνότερες παθήσεις των ανδρών. Συμβαίνει όταν με την πάροδο του χρόνου το μέγεθος του προστάτη αυξάνεται. Αυτό είναι μια φυσιολογική διαδικασία που δεν μπορούμε να την αποφύγουμε. Η αύξηση αυτή προκαλεί πίεση στην ουρήθρα με αποτέλεσμα να υπάρχει δυσκολία στην ούρηση, πόνος, αίσθημα ότι δεν αδειάζει καλά η κύστη, συχνοουρία, νυκτουρία, επιτακτική ακράτεια, ακόμη και πλήρης αδυναμία ούρησης (επίσχεση). Η καλοήθης υπερπλασία του προστάτη επηρεάζει συνήθως άνδρες άνω των 50 ετών.

Ορκωμοσία Διδακτόρων ΕΚΠΑ

Σε τελετή που έγινε στην Ιατρική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, ο Κωνσταντίνος Πικραμένος ορκίστηκε ενώπιον του προέδρου της Σχολής και τιμήθηκε με τον τίτλο "Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών". Ο Κωνσταντίνος Πικραμένος ολοκλήρωσε με "Άριστα" την Διδακτορική του Διατριβή στην Β΄ Πανεπιστημιακή Ουρολογική κλινική της Ιατρικής Σχολής Αθηνών, με θέμα την χειρουργική θεραπεία στον καρκίνο του προστάτη.

Άρθρο: Προληπτικές Εξετάσεις για Κάθε Άνδρα

Το άρθρο μας με θέμα: Προληπτικές Ουρολογικές Εξετάσεις για Κάθε Άνδρα δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα NewsIT! Η πρόληψη αποτελεί μία από τις βασικές αρχές της Ιατρικής, από την αρχαία Ελλάδα και τα χρόνια του Ιπποκράτη. Ήταν μάλιστα ο πρώτος που επεσήμανε την αξία της, λέγοντας: «Κάλλιον του θεραπεύειν το προλαμβάνειν».  Η πρόληψη μπορεί να διακριθεί σε πρωτογενή, σε δευτερογενή και σε τριτογενή, με όλες τις κατηγορίες να έχουν κοινό στόχο: την αναγνώριση μίας πάθησης πριν την εκδήλωση της.

Άρθρο: Πρόληψη στον Καρκίνο Προστάτη

Το άρθρο μας με θέμα: Καρκίνος του προστάτη, με ποιους τρόπους μπορεί να προληφθεί δημοσιεύτηκε στην ιατρική ιστοσελίδα "Όλο Υγεία"! Ο καρκίνος του προστάτη είναι ο πιο συχνός καρκίνος στους άνδρες και αποτελεί την δεύτερη αιτία θανάτου μετά τον καρκίνο του πνεύμονα. Στα αρχικά στάδια, όπου και μπορεί να θεραπευτεί πλήρως, δεν δίνει κανένα σύμπτωμα και όταν δώσει συμπτώματα, είναι πλέον προχωρημένος. Με ποιους τρόπους μπορεί να προληφθεί ο καρκίνος του προστάτη;

Honorary Robotic Fellow UCLH

Ο Δρ. Κωνσταντίνος Πικραμένος ανακηρύχθηκε Ηonorary Robotic Fellow στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του University College London, στο Λονδίνο! Ως μέρος του τμήματος, έχει την ευκαιρία να συμμετάσχει στην Ομάδα Ρομποτικής Χειρουργικής, της Πανεπιστημιακής Ουρολογικής Κλινικής του University College London, με εξειδίκευση στην Χειρουργική της Πυέλου και την αντιμετώπιση του καρκίνου του προστάτη και της κύστης. Συγχρόνως η θέση αυτή δίνει την ευκαιρία σε συμμετοχή σε όλες τις επιστημονικές έρευνες που διενεργούνται αυτήν την στιγμή στο τμήμα αλλά και σε πολυμελή ιατρικά συμβούλια για τον καθορισμό Ιατρικής καθοδήγησης σε περίπλοκες περιπτώσεις ασθενών.

Λίγα λόγια από εμάς

Από την εποχή του Ιπποκράτη, οι βασικές αρχές της Ιατρικής είναι η συνεχής έρευνα, η εξέλιξη και η ανανέωση. Στον δρόμο που χάραξε πριν από τρεις δεκαετίες ο Διονύσης Πικραμένος, σήμερα ακολουθεί ο γιος του Κωνσταντίνος και έρχεται να ολοκληρώσει την Ουρολογική ομάδα. Βλέποντας τις διάφορες μαζικές ιατρικές πληροφορίες που είναι διαθέσιμες στο Internet από μη επίσημους φορείς, είναι πολύ δύσκολο να ξεχωρίσει ένας ασθενής ποιες πληροφορίες είναι αξιόπιστες και ποιες όχι. Βάλαμε λοιπόν σκοπό να φτιάξουμε μία ιστοσελίδα με έρευνα και αγάπη, πάνω στο πάθος μας, την Ουρολογία και την Ανδρολογία.